vineri, 21 martie 2014

Biblioteca copilului - idei despre cand o construim si cum ar trebui sa arate




Cartile trebuie sa fie prietenii celor mici de la cele mai fragede varste.

De la cartile de rontait pentru bebelusi, apoi la cele de povesti si la enciclopedii, zi de zi numarul acestor prieteni creste, iar copilul isi largeste orizontul cunoasterii si se pregateste pentru a deveni un om bine informat si capabil de a lua decizii.


Biblioteca unui copil este un loc pe care trebuie sa-l construim cu dragoste si acesta este motivul pentru care am vrut sa va povestesc cateva din ideile mele legate de acest subiect.

Iata 3 pasi spre o biblioteca frumoasa pentru copilul tau:

Pasul 1 - Observa copilul

Pentru a sti cand e momentul propice sa creezi biblioteca copilului tau observa cand:
  • copilul incepe sa isi aranjeze lucrusoarele sau macar arata interes pentru cele aranjate de cei mai mari;
  • copilul nu mai strica cartile; 
  • copilul se uita cu atentie la copertele unor carti noi.
Iar daca toate acestea nu au avut loc, atunci sigur este momentul sa incepem "construirea" bibliotecii atunci cand copilul este la scoala.

Este foarte bine sa constientizeze si copilul momentul inceperii crearii bibliotecii lui, chiar daca are carti de la varste mai fragede, pe care adultii le-au aranjat sa fie la indemana.



Pasul 2 - Mobilierul

Aveti deja o biblioteca in mobilierul destinat camerei celui mic si nu doriti sa schimbati aceasta aranjare, atunci goliti-o (biblioteca nu camera :) . Impreuna cu cel mic incepeti sa o aranjati, in timp ce ii explicati ca doriti sa faceti - o biblioteca doar pentru el. Aranjati totul impreuna, spunandu-i despre ce este vorba in unele carti si cand ar fi bine sa inceapa sa le citeasca, doar cateva cuvinte.

Nu aveti inca un astfel de mobilier, atunci mergeti impreuna cu cel mic si luati pentru inceput un corp mai mic (doar cu putin mai mare decat necesita cartile pe care deja le detine pentru varsta lui). In opinia mea, biblioteca trebuie sa creasca o data cu copilul (nu ma refer la numarul de carti, putem avea deja o multime de carti in alta parte, pe care sa le aducem treptat, in camera copilului, in functie de varsta si preferinta.



Pasul 3 - Umple biblioteca

Biblioteca varstelor fragede nu trebuie sa fie un sanctuar, in culori monotone. Lasati-l sa-si puna in biblioteca intr-o cutie de arhivare, de carton sau plastic, frumos colorata si decorata, revistele preferate cu printese si dragoni. Fiti sigur ca o sa le scoata el, cand va creste. Tot aici pot sta si cateva jucariile de plus apoi treptat locul acestora va fi ocupat de carti.

Nu uitati biblioteca lui trebuie sa semene cu camera lui, cu hainutele lui nu cu biblioteca noastra!


Anii trec ... copilul creste.

Alegeti o zi frumoasa de primavara si reluati pasii de mai sus:
1. Pasul 1 - "reconstruiti" biblioteca, impreuna vorbind despre cartile pe care le-a citit si care din ele ii sunt dragi. Eu am vazut trei carti care au stat mult timp in alt loc pe motiv ca sunt cele mai frumoase, deci nu puteau fi amestecate cu "duzina".

2. Pasul 2 - schimbati mobilierul ... adica locul acestuia (nu imi fac iluzii ca exista multi parinti care sa organizeze interiorul in functie de varsta si sa schimbe mobila in consecinta). Aceasta schimbare da un nou aspect camerei, copilului meu ii creaza o stare de nou si de bine (daca sunt sincera si mie). 

3. Pasul 3 - reumpleti biblioteca - lasati-l pe copil sa hotarasca ce carte va sta mai apropape de mana lui si care sa fie izolata, in colt. 


Povestiti, radeti si glumiti cu un pic de muzica in surdina. 

Iata cat de frumoasa poate fi o zi in familie!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.