vineri, 25 aprilie 2014

Toporisca - un fel de Robinson Crusoe, modern, la 13 ani



Toporisca, de Gary Paulsen, este o frumoasa carte de aventura pentru copii.

Se citeste  usor si pare veridica (unui copil).


Aceasta carte a aparut in 1987, dar traducerea in limba romana este din mai 2013.

Autorul, Gary Paulsen, este faimos in America, iar aceasta carte i-a adus si un premiu ("The John Newbery Medal").




Impactul pozitiv asupra copilului este dat de mesajul ca greutatile pot fi invinse in viata si ca in fiecare om exista foarte multa putere fizica si psihica care-l ajuta sa invinga cele mai temerare incercari. Bineinteles totul in propozitii clare si scurte pentru a fi usor intelese de cei mici si intr-o atmosfera de aventura.

Pe scurt, un baietel de 13 ani, Brian, pleaca cu un avion mic catre tatal sau in Nordul Canadei. In timpul zborului pilotul are un atac de cord si moare, iar Brian dupa o multime de peripetii reuseste sa ajunga cu avionul intr-un lac, incercand sa aterizeze. Avionul se scufunda, iar adolescentul reuseste sa scape, cam ranit, dar intreg.

Romanul se concentreaza asupra peripetiilor lui Brian, evidentiind solutiile pe care reuseste sa le gaseasca pentru a supravietui intr-un colt uitat de lume, pe malul unui lac si langa o padure (amenajeaza un adapost, reuseste sa faca focul, sa prinda pesti si chiar sa vaneze cu un arc cu sageti). 

Finalul este palpitant, in urma unei furtuni, avionul este adus la suprafata lacului, iar baiatul reuseste sa scoata kit-ul de supravietuire de la bordul acestuia si astfel va fi gasit. 

In postura de parinte care citeste o astfel de carte am mai avut eu cate unele, altele, de carcotit la adresa superputerilor lui Brian, chiar si a faptului ca totul se incheie la fix inainte de venirea iernii, dar mi-am adus aminte ca multi dintre micii cititori abia de curand (sau poate nu) au renuntat la Spiderman sau Batman, deci ei o sa-l aprecieze mult mai mult pe Brian.

Titlul "Toporisca" nu trebuie sa va mire deoarece toate realizarile lui Brian se datoreaza acestei unelte, primite cadou, chiar inainte de plecare. Toporisca este cea care-l ajuta sa reuseasca sa supravietuiasca si totodata ii da putere.

Aruncand o privire pe internet, am vazut ca aceasta carte este doar prima dintr-o serie numita Brian's Saga, ( Hatchet - Toporisca 1987, The River - 1991, Brian's Winter - 1996,  Brian's Return - 1999, Brian's Hunt  - 2003) care pastreaza personajul principal si il plaseaza in alte aventuri (exceptie Brain's Winter), dar traducerile lor nu le-am vazut la noi. Mai mult, autorul declara intr-un interviu, ca a scris "Brian's Winter (traducerea mea - Iarna lui Brian) "la cererea cititorilor", iar in ea descrie prin ce aventuri ar fi trecut Brian, in anotimpul rece, daca nu ar fi fost salvat.





Toporisca, de Gary Paulsen, sta mandra in biblioteca copilului meu.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.