marți, 7 noiembrie 2017

Mesopotamia pe intelesul celor mici - idei si resurse





1 - Unde era Mesopotamia?

”Asa cum pe teritoriul tarii noastre traiau cu multi-multi ani in urma dacii, in tara numita Dacia asa au trait inaintea lor alte popoare, intr-un loc numit Mesopotamia (intre rauri). Cele doua rauri erau: Tigru si Eufrat.” (Activitate de cautare pe harta a raurilor + vizualizare de harti frumoase cu lumea antica - exemplu)

Asa ne-am inceput noi prima ”lectie” de istorie antica, dar nu am pastrat formatul clasic al unui ore, ca la scoala, ci am vrut sa invatam despre acest subiect, doar din filmulete/ desene animate si joculete.


2 - Cum era viata in Mesopotamia?

Desene animate - pe gustul celor mici, dar, totodata, exemple vizuale concrete ale aspectelor prezentate (ex. irigatii, scrierea cuneiforma, oras, zigurat etc.) - necesita traducerea din limba engleza.


3 - Epopeea lui Ghilgames - cea mai veche ”poveste” pastrata pana in zilele noastre - legenda povestita de Al. Mitru (pe site-ul O Altfel de E-Carte, gasiti ”Din marile legendec ale lumii”, gratis si intr-un format grafic superb)  se regaseste in aceste desene animate.

Noi am incercat sa pastram cate putin din ambele surse si am realizat o triorama cu imagini din desenele animate si textul prelucrat din cartea lui Al. Mitru. (Realizarea trioramei, pe larg, in postarea: Cum sa realizezi o triorama pe calculator - Ghilgames si Enkidu)



Oricand putem spune povestea intalnirii dintre Ghilgames si Enkidu, fie dupa imagini, fie citind textul.




Am considerat ca este mai bine sa urmez calea unor autori straini care au impartit epopeea in mai multe povesti (vezi o alta varianta aici).





4 - Activitati distractive

I - Zigurat
Realizarea unui zigurat din piese Lego, activitate de echipa, foarte distractiva pentru copilul meu, care este fan Lego. Idei pentru realizarea unui zigurat din lemn, nisip sau carton gasiti pe contul de Pinterest, panoul Mesopotamia (link rapid la sfarsitul postarii).


Se poate realiza un zigurat si in Minecraft (joc video - tutorial) sau se poate face o schita in cazul in care cel mic iubeste desenatul pe hartie.


II Scrierea cuneiforma

Pe aceasta activitate noi nu am insistat, dar copiii mai mari pot face un cod secret si se pot juca cu scrierea pe tablite.


Daca doriti sa pastrati tablitele ca amintire, puteti folosi plastelina care se intareste sau lut pentru copii.


Alte idei interesante:

- lapbook




- diorama
- macheta gradinile suspendate

... si multe altele pe Pinterest, panoul Mesopotamia:


Actualizare 2018
- Zigurat - macheta de hartie - sursa modelului nostru papermau.blogspot (link)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe acest blog vor fi afisate doar comentariile care folosesc un limbaj adecvat si au legatura cu subiectele prezentate.